Ha egy anya egyedül vállal gyereket: kiszámoltuk, milyen lehetőségei vannak

Anyának lenni nem a legkönnyebb feladat, egyedülálló szülőnek lenni pedig még ennél is sokkal nehezebb. Két ember helyett nap mint nap helytállni, családfenntartónak, dolgozó nőnek és anyának lenni, miközben nincs senki a közelben, akinek a vállán néha kisírhatná magát. Egyedül marad a felmerülő problémákkal, az esetleges nevelési kudarcokkal, az anyagi kiszolgáltatottsággal és a tehetetlenség érzésével, hogy mindent megtesz, mégsem tud mindig egy fenékkel két – vagy még több – lovat megülni, több szerepben helytállni.

Egyedülálló anya az, aki elvált, akit elhagytak, akinek elhunyt a párja, aki eddig nem talált megfelelő párt a gyerekvállaláshoz, és inkább egyedül vág bele. Egyedülálló anya lehet egy olyan nő, akinek sikerült kilépnie egy hosszú, bántalmazó kapcsolatból, aki napról napra azon dolgozik, hogy nyugodt, szeretetteljes környezetet tudjon gyermekének biztosítani, apakép nélkül. Ugyanakkor a pénzügyi ellehetetlenülés és a társadalmi kirekesztettség fokozottan fenyegeti őket, ők a leginkább védelemre szoruló egyszülős családok, akiknek sok pozitív támogatásra lenne szükségük ahhoz, hogy lelkileg, fizikailag és anyagilag is helyrerázódjanak. 

Mennyibe kerül, ha egy anya egyedül neveli gyermekét?

2018-as statisztikák szerint majd 400 ezer azoknak az egyedülálló nőknek a száma, akik egy vagy két gyermeket nevelnek. 294 ezer nő él egy gyermekkel, 105 ezer kettővel, és több mint 30 ezren három vagy annál több gyermeket nevelnek egyedül – derül ki a penzcentrum.hu cikkéből. Az alábbiakban sorra vesszük, milyen anyagi körülmények várnak egy édesanyára, aki bármilyen oknál fogva egyedül neveli gyermekét.

KSH adatai alapján 2020. január és október közötti időszakban a bruttó átlagkereset 395 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 900 forintot ért el. Ez a szám azonban picit csalóka, hiszen az átlag, mint statisztikai fogalom ebben az esetben azt jelenti, hogy a nettó béreket összeadják, majd ezt elosztják a fizetésben részesülők számával. Ebbe beletartoznak ugyanúgy a minibálbérrel vagy részmunkaidővel rendelkezők, mint a magasabb beosztású, ezáltal magasabb fizetésű munkavállalók.

Kiadások

Tegyük fel a fentiek miatt, hogy az egyedülálló édesanya havi nettó átlagkeresete 200 ezer forint, amiből apránként az előző évekből félre tudott tenni. Maga a terhesség és a szülés nagyjából félmillió forintba kerül, és akkor még nem vettük sorra a babakelengye-listát. Az édesanyának szüksége lesz kiságyra, babakocsira, alapvető babaholmikra, amelyeket, ha használtan is szerez be, az összeg alsó hangon 200-300 ezer forintjába is kerülhet egy gyermek esetén, tehát közel egymillió forintnál járunk.

Egy tipikus, harmincas évek elején járó fiatalnak családi segítség nélkül aligha jön össze egy tehermentes lakásra való. Amennyiben mégis saját ingatlanra tesz szert, valószínűleg fizeti a havi törlesztőrészletet, amelynek összege persze attól függ, milyen konstrukciót választ, már ha sikerül egyáltalán annyi hitelt felvennie, hogy abból lakást tudjon venni. Amennyiben nincs rá lehetősége, hogy egyedül vásároljon ingatlant, talán visszaköltözik a szüleihez a gyerekekkel, így jó esetben csak a rezsibe kell beszállnia havi pár tízezer forinttal. Harmadik lehetőségként albérletbe megy, ami egy 24 négyzetméteres garzon esetén is havi 120 ezer forint körüli összeg. Ehhez, ha hozzászámoljuk az étkezést, a bevásárlásokat, gyógyszereket, ruházkodást, a pelenkát, tápszert vagy bébiételt, sajnos szinte semmi pénze nem marad a hónap végére. Ugyanakkor az egyéb bevételekkel még nem számoltunk.

Adatok

Kategória

1 hozzászólás

  1. Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
    A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
    Hozzászólások menüpontjához.
    A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

Hozzászólás a cikkhez

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét