Fülöp herceg

Fülöp (angolul: Prince Philip, Duke of Edinburgh, görögül: Φίλιππος της Ελλάδος, skót gaelül: Prionnsa Philip, Diùc Dhùn Èideann, dánul: Prins Philip af Danmark; Mon Repos, Korfu, 1921. június 10. – Windsor, Anglia, 2021. április 9.) Edinburgh hercege és II. Erzsébet brit királynő férje volt.

Görög és a dán királyi hercegként született Görögországban, de családját csecsemőkorában elűzték. Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. 1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. A háború után VI. György jóváhagyta frigyét Erzsébettel. Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan is bejelentették eljegyzésüket, lemondott görög és dán királyi címeiről, felvette a brit állampolgárságot és az anyai nagyszülők vezetéknevét, a Mountbattent vette fel. 1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő után megkapta az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója címeket, majd felhagyott az aktív katonai szolgálattal, amikor felesége 1952-ben megörökölte a trónt. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Négy gyermekük született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. 1960-tól, a Királyi Államtanács által kiadott rendelet szerint a királyi címeket és titulusokat nem viselő leszármazottak használhatják a Mountbatten-Windsor vezetéknevet, azonban a királyi család néhány olyan tagja is használja, akik címmel rendelkeznek, ilyenek Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Nagy sportrajongó volt, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek volt tagja, védnöke vagy elnöke, a 14-24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke. A brit uralkodói házastársak közül ő állt leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja volt. 1952 és 2017 között 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott. 96 évesen, 2017. augusztus 2-án visszavonult a közélettől.

2021 év elején rossz közérzetre hivatkozva kórházba szállították és februárban beavatkozást végeztek el a szívén. 2021. április 9-én, két héttel azután, hogy elhagyhatta a kórházat, a windsori kastélyban elhunyt.

Adatok

Foglalkozás

Hozzászólás a cikkhez

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét